2014. február 17., hétfő

Guacamole + tortilla

Ma olyan recepteket szeretnék nektek megmutatni, amik nem igényelnek sok időt (vizsgaidőszakban is ideális), és nem kell mesterszakácsnak lenni az elkészítésükhöz. Rendszeresen elkészítem ezeket 2 személyre,  ha többen vagyunk természetesen az arányok is változnak.

A guacamole-val kezdeném, azaz az avokádókrémmel. Nem hiszem, hogy ez az eredeti elkészítési mód, de nekem megfelel. 
Nem tart sokáig előkészülni: kis tálka, vágódeszka, kés, kanál, villa, fokhagymanyomó (mosogatni sem kell sokat).

Hozzávalók:
2 avokádó
1 közepes fej lilahagyma
1 paradicsom
1 citrom/lime (2-3 ek kell nagyjából)
1 gerezd fokhagyma
1 chili (chilipor)
só, bors, oregánó, koriander (1 ek szárított- elég jellegzetes íze és illata van- kihagyható) ízlés szerint
(kép: saját)
Vágd félbe az avokádókat és vedd ki a magokat. Ki lehet kanalazni a héjából, és egy tálban villa segítségével  könnyen szétnyomkodhatod (az is jó, ha maradnak benne nagyobb darabkák).
Add hozzá az apróra szeletelt hagymát, paradicsomot, chilit, a szétnyomott fokhagymát, a citromlevet, sót, borsot, oregánót és jól keverd össze.Tedd a hűtőbe lefedve, hogy összeérjenek az ízek. 
Nem kell sokáig ott hagyni, meg egyébként sem bírod majd ki (:

Ha mártogatósnak szeretnéd és túl nagyok a darabkák, turmixold le. Keverhetsz hozzá egy kis natúr joghurtot is, attól még krémesebb lesz.

A másik nagy kedvencem a tortilla. Sok receptet kipróbáltam, mire megtaláltam a megfelelőt. Könnyen fel lehet tekerni, nem törik még hidegen sem. Persze, ha kukoricaliszt kerül bele az más tészta (haha).
Ami kell az előkészületekhez: konyhamérleg, tál (amiben a tésztát gyúrod), mérőpohár, hosszantartó fólia/ konyharuha, nyujtódeszka, nyújtófa, palacsintasütő.

Hozzávalók: kb 16-20 db lesz
60dkg liszt (én meg szoktam osztani a kukoricaliszttel, de az keményít rajta! ) + nyújtáshoz
só, bors, esetleg chilipor
1 dl napraforgó olaj
2-3 dl langyos víz
(kép: saját)
Először keverd össze a lisztet, a sót, az őrölt chilit. Morzsold össze a lisztet és az olajat. Ehhez keverd a vizet fokozatosan, míg a tészta ki nem alakul, rugalmas nem lesz. Aztán hagyd állni hosszantartó fóliába csomagolva, szombahőmérsékleten kb 30 percig.  
(lehet mosogatni)
Ezután gyúrd át és oszd kis gombócokra, majd letakarva tedd félre megint fél órára (néha kihagyom ezt a fázist).
A belisztezett gyúródeszkán 20 vagy 25 cm-es kerek lapokat nyújts.
(kép: saját)
A kinyújtott tészta mindkét oldalát olajozatlan tűzforró serpenyőben (én palacsintasütőt használok) süsd úgy, hogy a teteje hólyagosodjon, az alján pedig enyhén barna foltok jelenjenek meg. 

Sütés után takard le, hogy puha maradjon.

Ha avokádókrémet csinálok, csinálok tortillát is. Meg lehet tölteni bármivel, én csirkehússal szoktam általában. Ha kimarad egy kis avokádókrém, pirítósra is kenheted.
Ugye, milyen egyszerű?

2 megjegyzés:

© 2013-2014 Sok jó kis helyen blog - Minden jog fenntartva. Üzemeltető: Blogger.

© Sok jó kis helyen, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena