2014. június 25., szerda

Az esküvő

Korábban már írtam pár észrevételt/világmegváltó gondolatot (lol!) a lánybúcsúval kapcsolatosan, most jöjjenek az esküvőhöz kapcsolódó okosságaim/dilemmáim.
http://cdn.big.bien.hu/files/news/15/8/H%C3%A1zass%C3%A1g-113551_3_big.jpg

1. Mit vegyél fel? Milyen színű legyen? Fehér egyértelmű okok miatt kizárva, függetlenül attól, hogy sokan mégis viselnek fehéret az esküvőn... szerintem ez még mindig az "abszolút nem" kategória. Úgy tartják pirosat sem szabad viselni, fekete meg temetésre való, persze ezek a szabályok is lazulnak. Tavaly én is fekete csipkeruhában voltam esküvőn, remélem senki nem gondolta azt, hogy temetésre jöttem... legalábbis senki nem mondta nekem, hogy eltévedtem.

Milyen legyen a ruha? Ha hosszú, nem lehet benne táncolni, de ne is legyen túl rövid...Csinos is, meg kényelmes is, sok a gond... :)

A lényeg: ha úgy gondolod, hogy a menyasszony ilyen képet vágna a ruhád láttán, feltétlenül gondold újra!

http://eskuvohirek.hu/wp-content/uploads/annoyed-bride_.jpg
2. A cipőkérdés: nem árt, ha csinos és passzol a ruhához, ugyanakkor bírnia kell a kiképzést (nemcsak a cipőnek, hanem a lábnak is). Létezik ilyen cipő? Általában ami kényelmes, az színben nem passzol/nem divatos, és vice versa. Ha az vagy, aki egész éjszaka nyolccentis sarkakban képes bulizni, és nem fáj a lábad több óra állás/táncolás után, akkor egy rohadt mázlista vagy. :)


3. Mit illik adni ajándékba? Legyek én az a szerencsés, aki megveszi a párnak a nyolcadik tepsiszettet vagy a harmadik kenyérpirítót? Valljuk be őszintén: sokan inkább a pénznek örülnének. Tudom, hogy sokan mondják, hogy nem illik, de inkább költse a pár arra a kapott összeget, amire szeretné. Főleg, hogy elég sok pénzt kipengettek az esküvőre.

http://www.femina.hu/terasz/4_ciki_naszajandek_amivel_kinos_helyzetbe_hozhatod_magad/ajandek.jpg
4. Ha már pénzt ad az ember, akkor mennyit adjon? Nem akar keveset, de nem is mindenki Rockefeller... Egyszer egy könyvben olvastam, hogy legalább annyit illik adni, amennyibe az adott vendég ellátása kerül. Ez vajon mennyire igaz?


5. Ajándékátadás: mikor és hol? Ahol van vőfély/ceremóniamester van az esküvőn, ott általában a vacsora előtt szokták... De azért nem kínos, hogy a többi vendég előtt nyújtja át az ember a borítékot? Nehéz diszkréten csinálni (főleg, hogy mindenki tudja mi van a borítékban, hiába pironkodik mindenki!)

http://forum.sanomabp.hu/forumkep/27/266306/422/12645859/3.jpg
6. Ha már pénz: mi van a menyecsketánccal? Ha a hagyományos, "pénzes" menyecsketáncnál vagyunk, akkor mennyit illik adni?? Ha már túl vagyunk ezen a problémán, akkor mégis mit táncoljunk? Bécsi keringő, tangó, vagy az egyet balra-egyet jobbra kombinációt?

7. Kacsatánc, limbó, vonatozás... létezik olyan esküvő, ahol nincs ilyen? Ilyenkor nincs appeláta, ebben is részt kell venni! A tánchoz kapcsolódóan: ha az ifjú pár eljárta az első táncát, illetve kérik a násznépet, hogy pattanjanak a táncparkettre, akkor erősen illik úgy tenni! (persze renitensek mindig is voltak... de nincs annál cikibb, mint amikor továbbra is ott ülnek a helyükön). Ha az ember lánya egyedül megy, na akkor mi van? Fel kell készülni arra, hogy igenis lesznek olyan kedves urak, akik - néha akaratuk ellenére is - táncparkettre visznek... csak a kezük ne csússzon lejjebb az illendőnél.

http://media.menyegzolap.hu/uploaded_images/images/3%2819%29.jpg
8. Egy esküvőn a pár családtagjai, rokonai, barátai vesznek részt, sokan nem ismerik egymást. És a társaság természetesen elkezd "klikkesedni"... De ez ellen nem lehet mit tenni, az ifjú pártól sem várható el, hogy minden percben velünk legyenek. Ez annyira "alap", mint hogy mindig van síró kisgyerek és/vagy túl sok pohár alját látott vendég...



9. Minden esküvőn van "üres menet", amikor senki nem tudja, hogy mit kell csinálni azonkívül, hogy várakozik. Mert egy esküvőn igenis van várakozás. Valljuk be, fura is lenne, ha percre pontosan be lenne osztva az idő, mikor mi fog történni, max csak körvonalakban lehet megtervezni (menyasszony wc-járat 5:45, első, igazán berúgott vendég őrjöngése: 7:30, örömapánál eltörik a mécses, hogy elveszíti a kislányát: 10:17). Bármikor beüthet a krach, csúszás/eső/stb.  Szóval csak türelmesen, sodródjunk az árral. És persze vannak véletlenek is, amire nem lehet felkészülni...

http://www.eskuvopiacmagazin.hu/januar_2011/vicces_eskuvo.jpg
10. És végül: mikor illik hazamenni? Illik megvárni a menyecsketáncot, illetve a torta felvágását. Ha nincs semmilyen mentő körülmény, ami kellőképpen indokolja korai távozásunkat (betegség, gyerek, akármi), akkor is illik legalább a fenti időpontot megvárni. Már csak azért is, mert lehet lemaradunk valamiről. És nem mellesleg a házaspár valószínűleg hónapok óta ezt a napot tervezi, már ezért is illik megtisztelni őket azzal, hogy részt veszünk rajta.


Végül csak azt a nagyon, de nagyon hasznos tanácsot tudom adni, akár mi vagyunk a "főszereplők", akár csak vendégek vagyunk: próbáljuk meg magunkat jól érezni... de ne túlságosan. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

© 2013-2014 Sok jó kis helyen blog - Minden jog fenntartva. Üzemeltető: Blogger.

© Sok jó kis helyen, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena